Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Mini pizza z oliwkami i pepperoni

Cała pizza to za dużo? To może jej mniejsza wersja - mini pizza z oliwkami i pepperoni? Idealna jako przekąską i szybki poczęstunek jak przyjdą goście. 

mini-pizza-257094_1280

składniki:
ciasto:

  • 300 g mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  dodatki:
  • ½ szklanki pokrojonych w plasterki oliwek
  • Około 15 plasterków pepperoni
  • 5 łyżek krojonych pomidorów z puszki
  • 1/4 papryki pokrojonej w drobniutka kosteczkę
  • 1  płaska łyżka bazylii
  • ½  łyżki oregano
  • starty żółty ser (typ mozzarella – ilość w zależności jak dużo lubicie)

przyrządzanie:

  • Do ciepłej wody dodajemy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, mieszamy i zostawiamy na 10-12 minut.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięty odczyn, oliwę i wyrabiamy gładkie, nieklejące się do rak ciasto.
  • Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • Z ciasta formujemy 12 płaskich placuszków, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami i oliwą.
  • Gotujemy około 12 minut bez przykrycia.
  • Dodajemy przecier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Placuszki z ciasta smarujemy powstałym sosem.
  • Do miski wsypujemy pokrojone oliwki, pokrojone w paseczki plasterki pepperoni, pomidory z puszki, pokrojona paprykę, zioła – dokładnie mieszamy.
  • Dodatki nakładamy obficie na każdy placuszek.
  • Posypujemy pizze startym serem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do  220 *C przez około 15 minut.

 

Zobacz też przepis na: Pizza z kurczakiem i pieczarkami z sosem śmietanowym