Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Mini ptysie z bitą śmietaną

Masz ochotę  na coś słodkiego, ale nie dużego? Co powiesz na mini ptysie z bitą śmietaną? Słodki przysmak nadaje się jako deser lub jako łakoć do podjadania. 

cream-puffs-489842_1280

składniki:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru (do śmietany)

przyrządzanie:

  • Do rondelka wsadzamy pokrojone w kostkę masło, wodę, mleko, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dosypujemy do niego mąkę.
  • Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
  • Rondelek z ciastem ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy przez około 2 minuty.
  • Ciasto przekładamy do miksera. Po włączeniu urządzenia dodajemy do ciasta po 1 jajku. Gdy ciasto jest gęste i gładkie – to znaczy, że jest już gotowe.
  • Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem (robimy niewielkie kuleczki).
  • Ptysie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C przez około 15-20 minut. Wypieki wyjmujemy, gdy będą złociste i suche.
  • Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder.
  • Napełniamy ptysie za pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy do dekorowania (wbijamy od spodu lub z boku i wciskamy śmietanę).
  • Gotowe ptysie możemy posypać cukrem pudrem lub rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.

 

Zobacz też przepis na: Domowe żelki z soku owocowego