Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Mini quiche z pieczarkami

Mini quiche z pieczarkami! Idealne na przyjęcia.

food-1231939_960_720

składniki:
Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2/3 kostki masła + trochę do smażenia 60ml zimnej wody (w szklance) szczypta gałki muszkatołowej Nadzienie: 250g pieczarek 1 średnia cebula 2 jajka pół szklanki śmietany natka pietruszki kawałek żółtego sera (plaster o grubości ok 3 cm) sól pieprz

przyrządzanie:

Schłodzone masło kroimy na kawałki. Mieszamy ze sobą mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól w dużej misce, dodajemy masło i dokładnie mieszamy palcami. Dolewamy wody do momentu aż otrzymamy gładkie, dość zwarte ciasto, które nie przywiera do dłoni, ale jest plastyczne. Robimy z niego kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać farsz.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, aby zmiękła. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pieczarki. Solimy i pieprzymy. Całość dusimy do momentu odparowania sosu z pieczarek. W międzyczasie wykonujemy sos.

Jajka należy roztrzepać i dodać do nich śmietany. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i również dodajemy do zalewy. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy.

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180-190 stopni. Z ciasta wyjdzie nam kilka mini quiche. Przekładamy je do foremek. Nakuwamy widelcem.

Usmażone pieczarki przekładamy na spód, zalewy sosem. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, do zrumienienia się brzegów i ścięcia się farszu.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem