Mini quiche z pieczarkami! Idealne na przyjęcia.
składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2/3 kostki masła + trochę do smażenia
60ml zimnej wody (w szklance)
szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie:
250g pieczarek
1 średnia cebula
2 jajka
pół szklanki śmietany
natka pietruszki
kawałek żółtego sera (plaster o grubości ok 3 cm)
sól
pieprz
przyrządzanie:
Schłodzone masło kroimy na kawałki. Mieszamy ze sobą mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól w dużej misce, dodajemy masło i dokładnie mieszamy palcami. Dolewamy wody do momentu aż otrzymamy gładkie, dość zwarte ciasto, które nie przywiera do dłoni, ale jest plastyczne. Robimy z niego kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać farsz.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy, aby zmiękła. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pieczarki. Solimy i pieprzymy. Całość dusimy do momentu odparowania sosu z pieczarek. W międzyczasie wykonujemy sos.
Jajka należy roztrzepać i dodać do nich śmietany. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i również dodajemy do zalewy. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy.
Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180-190 stopni. Z ciasta wyjdzie nam kilka mini quiche. Przekładamy je do foremek. Nakuwamy widelcem.
Usmażone pieczarki przekładamy na spód, zalewy sosem. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, do zrumienienia się brzegów i ścięcia się farszu.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem