Morawska zupa fasolowa - warto spróbować nowego smaku w kuchni.
składniki:
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu
pół szklanki śmietany
około pół kilo fasoli białej
około 300 gram boczku
1 duża marchewka
4 łyżki smalcu
1 cebula
przyrządzanie:
Fasolkę porządnie oczyścić, przepłukać umieści w dużym garnczku, zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotować do miękkości, odcedzić, odstawić na bok.
Obrać marchewkę, pokroić w kosteczkę i to samo uczynnić z boczkiem. Pokrojony boczuś smażyć do zarumienienia na patelni, dodać marchewkę, podlać nieco wodą. Chwilkę dusić. Umieścić wszystko w garnku z grochem i zalać bulionem wcześniej przygotowanym, według własnego uznania. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Teraz rozgrzej na patelni smalec, dodaj do niego cebulę, czosnek.
Umieść w garnku, dodaj przecier i gotuj wszystko około 10 minut. Na końcu zapraw śmietaną. Zupę można podawać z makaronem lub chlebem.