Właśnie trwa sezon na czerwone i czarne porzeczki. Wykorzystajmy je zatem do wypieków pysznych muffinek.
składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 350 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 g czerwonych lub czarnych porzeczek
- 125 g masła
- 130 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól
przyrządzanie:
Masło podgrzewam na malutkim gazie, aż do roztopienia.
Zdejmuję z ognia i dodaje dwa rodzaje cukru. Całość mieszam bardzo dokładnie.
Dodaję jajka oraz mleko. Ponownie mieszam.
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Mokre składniki wlewam do suchych. Mieszam.
Dodaję umyte porzeczki.
Masę przelewam do papilotek.
Piekę w 170 stopniach przez 25 minut.