Pyszny deser z niespodzianką w środku.
składniki:
- 75 g sera owczego
- 75 g tłustego twarogu
- 250 g maki
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki suszonej szałwii
- łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- 300 g jogurtu
- 50 g masła
- jajo
przyrządzanie:
- Ser rozgnieść, wymieszać na gładką masę. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zioła wsypać do miski, wymieszać.
- Jogurt wymieszać z masłem i jajem, stopniowo dodawać do mąki z dodatkami, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wgłębienia na blasze do muffinek natłuścić. Napełnić ciastem do 1/3 wysokości, na każdą porcję ciasta wyłożyć 1 łyżeczkę sera.
- Przykryć reszta ciasta do 3/4 wysokości. Piec 2o min. aż wierzch zacznie pękać. Wyjąć z pieca, studzić 5 minut.