Piernikowe muffiny z suszonymi śliwkami, polane czekoladą stanowią wspaniałe połączenie. Śliwki można zastąpić powidłem lub ulubionym dżemem.
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 55 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 10 suszonych śliwek
Polewa:
- 75 g czekolady mlecznej ciemnej
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewam przez sito, dodaje wszystkie suche składniki: cukier,przyprawę do piernika,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę.
- W drugiej misce łącze ze sobą mokre składniki: jajko, olej, mleko.
- Śliwki kroję na mniejsze kawałki
- Mokre składniki łączę ze suchymi, dodaję śliwki.
- Ciasto przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 -25 minut ( do suchego patyczka)
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie polewam po przestudzonych muffinach.