Doskonałe połączenie soczystych borówek amerykańskich i aromatycznego ciasta muffinkowego.
składniki:
- 330g mąki pszennej +2 łyżki do owoców
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 8 łyżek miękkiego masła
- 210 g cukru
- 2 szklanki borówek
przyrządzanie:
Mąkę, proszek, gałkę i sól przesiać przez sitko. Odstawić.
Mleko, jajka i wanilie połączyć razem.
Masło i cukier utrzeć na masę. Powoli dodawać mąkę i mleko.
Do borówek dodać 2 łyżki mąki i delikatnie wymieszać. Dodać do ciasta.
Nakładać ciasto do 3/4 wysokości i wsunąć do gorącego piekarnika.
Piec w temp. 185 *C przez około 20 minut.