Wilgotne, rozpływające się w ustach i nieziemsko pachnące... Domowe muffiny jagodowe z kruszonką! Oto nasz pomysł na deser.
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1,5 szklanki świeżych jagód
- pól kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- cynamon
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Do średniej miski przesiewamy 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
- W dużej misce miksujemy na puszystą masę 3/4 szklanki cukru z 1/2 kostki masła. Dodajemy jaja i mieszamy z wanilią i skórką z cytryny. Delikatnie zagniatamy ciasto dodając suche składniki na przemian z mlekiem.
- Dodajemy jagody. Nakładamy ciasto do foremek.
- Mieszamy 5 łyżek cukru z cynamonem i 2 łyżkami mąki. Dodajemy 2 łyżki masła. Roimy kruszonkę i posypujemy nią muffiny.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 do 25 minut.