Szybkie w przygotowaniu muffiny z kawałkami ulubionej czekolady i z figami. Teraz sezon na te owoce trwa, wszędzie są promocje zatem zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

składniki:
- pół szklanki mleka
- 350 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 4 figi
- pół kostki czekolady
- kostka masła
- pół szklanki cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Czekoladę siekam na drobno
- Masło roztapiam w garnuszku
- Zdejmuję z ognia i dodaje dwa rodzaje cukru. Całość mieszam
- Dodaję jajka oraz mleko. Ponownie mieszam.
- Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
- Mokre składniki wlewam do suchych. Mieszam.
- Masę przelewam do papilotek, w gotowe już ciasto wciskam kawałki czekolady
- Na wierzchu układam pokrojone figi.
- Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut.
- Posypuję pudrem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














