Szybkie w przygotowaniu muffiny z kawałkami ulubionej czekolady i z figami. Teraz sezon na te owoce trwa, wszędzie są promocje zatem zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!
składniki:
- pół szklanki mleka
- 350 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 4 figi
- pół kostki czekolady
- kostka masła
- pół szklanki cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Czekoladę siekam na drobno
- Masło roztapiam w garnuszku
- Zdejmuję z ognia i dodaje dwa rodzaje cukru. Całość mieszam
- Dodaję jajka oraz mleko. Ponownie mieszam.
- Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
- Mokre składniki wlewam do suchych. Mieszam.
- Masę przelewam do papilotek, w gotowe już ciasto wciskam kawałki czekolady
- Na wierzchu układam pokrojone figi.
- Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut.
- Posypuję pudrem