Muffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, lekkie, proste w wykonaniu. Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale i do zagęszczenia różnych sosów, lub gulaszu.
składniki:
- 200 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 g cukru trzcinowego
- sok z 1 pomarańczy
- 190 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdałów do dekoracji
przyrządzanie:
- Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Przygotowuję dwie miski.
- Do większego naczynia dodaję suche składniki: mąkę, cukier, 1/2 posiekanej tabliczki czekolady, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz sodę.
- Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję sok z pomarańczy,jogurt, całość mieszam i wlewam do suchych składników.
- Ciasto mieszam, przekładam do papilotek i wkładam do piekarnika na 20-25 minut.
- W garnuszku roztapiam pozostałą część czekolady. Ostudzone babeczki polewam czekoladą, dekoruję płatkami migdałów.
uwagi: