Jeżeli lubicie kuchnię śródziemnomorską, a w szczególności owoce morza, to musicie wypróbować ten przepis. Najbardziej znane mięczaki, które gotowane w białym winie, stanowią prawdziwy rarytas.
składniki:
- 1 kg małży
- 3 cebulki szalotki lub 1/2 cebuli
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- pieprz
przyrządzanie:
-
- Małże wyszorować, zeskrobać narośla z muszli. Dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć.
- Cebulki obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.
- W rondlu roztopić masło na średnim ogniu, zeszklić cebulę. Wlać białe wino, dodać pietruszkę, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 5 – 6 minut na dużym ogniu, aż małże się otworzą.
- Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką i zaraz podawać.