Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

MUS BORÓWKOWY, idealny do gryczanych naleśników, czyli moja kulinarna inspiracja w borówkowym konkursie.

MUS

MUS BORÓWKOWY, idealny do gryczanych naleśników

Uwielbiam borówki amerykańskie i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Są pyszne, zdrowe i przede wszystkim mają absolutnie zachwycający kolor…

BORÓWKI

W związku z konkursem “Trwa sezon na borówki! Wyślij nam kulinarne inspiracje i ZGARNIJ SUPER KOSMETYKI!” pokusiłam się o przepyszny mus, który wyśmienicie smakuje solo, ale równie wspaniale w połączeniu z naleśnikami z mąki gryczanej. Polecam, bo to idealne drugie śniadanie na gorące dni, a jednocześnie odpowiednia propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.

 

Składniki na mus: MUS

– 125 g borówek amerykańskich,

– 150 g jogurtu naturalnego,

– łyżeczka cukru trzcinowego,

– łyżka soku z cytryny,

– listek mięty i kilka borówek do dekoracji.

Wszystko razem blendujemy na gładką masę i wkładamy na chwilę do zamrażarki. W tym czasie możemy przygotować naleśniki.

 

Składniki na naleśniki gryczane:

– szklanka mąki gryczanej,

-szklanka mleka (krowiego, ale idealne byłoby sojowe lub ryżowe),

– szczypta cukru trzcinowego,

– jajko,

– olej kokosowy natłuszczenia patelni.

Wszystko razem ucieramy na gładką masę, patelnię natłuszczamy niewielka ilością oleju kokosowego i smażymy nasze naleśniki. Mogą poleżeć chwilę dłużej na patelni, wtedy zrobią się niezwykle chrupkie. Ja takie lubię najbardziej.

Ostudzone, podajemy z wyciągniętym z zamrażarki musem. Ozdabiamy resztą borówek. To doskonałe drugie śniadanie w gorący dzień.

Smacznego!

NALEŚNIKI GRYCZANE