MUS BORÓWKOWY, idealny do gryczanych naleśników
Uwielbiam borówki amerykańskie i nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Są pyszne, zdrowe i przede wszystkim mają absolutnie zachwycający kolor…
W związku z konkursem “Trwa sezon na borówki! Wyślij nam kulinarne inspiracje i ZGARNIJ SUPER KOSMETYKI!” pokusiłam się o przepyszny mus, który wyśmienicie smakuje solo, ale równie wspaniale w połączeniu z naleśnikami z mąki gryczanej. Polecam, bo to idealne drugie śniadanie na gorące dni, a jednocześnie odpowiednia propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki na mus:
– 125 g borówek amerykańskich,
– 150 g jogurtu naturalnego,
– łyżeczka cukru trzcinowego,
– łyżka soku z cytryny,
– listek mięty i kilka borówek do dekoracji.
Wszystko razem blendujemy na gładką masę i wkładamy na chwilę do zamrażarki. W tym czasie możemy przygotować naleśniki.
Składniki na naleśniki gryczane:
– szklanka mąki gryczanej,
-szklanka mleka (krowiego, ale idealne byłoby sojowe lub ryżowe),
– szczypta cukru trzcinowego,
– jajko,
– olej kokosowy natłuszczenia patelni.
Wszystko razem ucieramy na gładką masę, patelnię natłuszczamy niewielka ilością oleju kokosowego i smażymy nasze naleśniki. Mogą poleżeć chwilę dłużej na patelni, wtedy zrobią się niezwykle chrupkie. Ja takie lubię najbardziej.
Ostudzone, podajemy z wyciągniętym z zamrażarki musem. Ozdabiamy resztą borówek. To doskonałe drugie śniadanie w gorący dzień.
Smacznego!