Genialny mus/sos czekoladowy z dodatkiem posiekanych na drobno pistacji. Można wykorzystać go jako polewa do deserów, np. lodów czy ciasteczek.

składniki:
- 250 gramów gorzkiej czekolady 70 % kakao
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki słodkiej
- pół szklanki pistacji niesolonych
przyrządzanie:
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- pod koniec dodać śmietankę i odstawić, by lekko ostygła
- w tym czasie pistacje posiekać w siekaczu na bardzo drobno.
- oddziel żółtko od białka
- żółtka wlewamy do masy i dokładnie mieszamy
- białka ubij na sztywną pianę i powoli, delikatnie mieszając dodawaj do masy czekoladowej
- gotowy mus wlewaj do szklanych miseczek, wstaw do lodówki na kilka godzin
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














