Przepis na zdrowy i prosty w przygotowaniu mus z tuńczyka idealny na każdą okazje.
Składniki:
- 400 g tuńczyka z puszki
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml koniaku
- 200 ml wywaru z drobiu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z ½ cytryny
- 5 g żelatyny
- sól, pieprz
- do przybrania ogórek
Przygotowanie:
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozetrzeć na gładką masę z koniakiem, koncentratem, solą i pieprzem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać sok z 1/2 cytryny, połączyć z masą.
W gorącym wywarze rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę. Odstawić do ostudzenia. Wlać do formy 1/4 galarety i przechylić tak, aby galaretka pokryła ścianki i dno formy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Masę z tuńczyka wymieszać z ½ galarety i przełożyć do formy. Zalać pozostałą galaretą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem zanurzyć formę na 3 sekundy w gorącej wodzie, nakryć formę talerzem i odwrócić do góry dnem. Mus na talerzu przybrać plasterkami ogórka. Tak samo można przygotować mus z łososia z puszki.