Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Naan

Tradycyjny indyjski chleb, który świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań - także zupełnie innych kuchni

przepis z kuchni: indyjskiej

czas: 20 minut + 75 minut wyrastania ciasta

liczba porcji: 3

składniki:

1 szklanka mąki chlebowej
pół łyżeczki soli
15 g drożdży
4 łyżki stołowe mleka
1 łyżka stołowa oleju
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki topionego masła

przyrządzanie:

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać mieszankę drożdżową, jogurt, olej i wymieszać. Rękami zagnieść gładkie, miękkie ciasto (ewentualnie dodać ciepłej wody, jeśli jest za twarde). Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy przez 10 minut, po czym umieścić w dużej misce i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Następnie podzielić na kilka części, każdą z nich wyrabiać jeszcze przez 2 minuty. Uformować łezkowate placki i piec w temperaturze 200 stopni przez kilka minut (aż \”napuchną\”). Następnie opiekać przez 2 -3 minuty pod rozgrzanym grillem aż się zarumienią. Na końcu posmarować roztopionym masłem i natychmiast podawać.

uwagi:
Naan smakuje najlepiej prosto po wyjęciu z pieca, odgrzewany nie jest już tak dobry