Prawdziwe meksykańskie nachos dla fanów chilli con carne i sosu serowego.
składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny, 25 dkg pokrojonej na plasterki kiełbasy chorizo, 4 ząbki czosnku (rozgniecione), ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki chili w proszku, sól do smaku, 1 paczka nachos, 1 papryczka jalapeno (posiekana), 1-2 papryczki chili, 1/3 szklanki czarnych oliwek, 2 szklanki mieszanki serów żółtych (cheddar, mozzarella, gouda itp.)
przyrządzanie:
Piekarnik nagrzej do 260°C.
Na dużej patelni podsmaż wieprzowinę do czasu, aż straci różowy kolor. Dodaj kmin, chili w proszku i sól. Wymieszaj. Dodaj czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Całość smaż przez kolejne 3 minuty.
Przygotuj formę na pizzę. Na jej dnie ułóż warstwę nachos. Na wierzch nałóż połowę porcji mielonej wieprzowiny, 1 szklankę mieszanki serowej i połowę czarnych oliwek. Powtórz kolejną warstwą nachos, mięsa, sera i oliwek. Na wierzchu ułóż plasterki chorizo i jalapeno.
Całość włóż na 5-10 minut do piekarnika, do czasu, aż ser roztopi się. Podawaj ciepłe.