Uwielbiamy jesienne smaki! Z dyni można wyczarować wiele pysznych potraw, a zupa krem z tego warzywa jest sycąca, rozgrzewająca i potrafi pobudzić każdego. Dziś przedstawiamy jej najlepszą alternatywę: aksamitną, delikatną, z dodatkiem pomarańczy i imbiru.
składniki:
- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- 50 - 125 g serka Philadelphia
- świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzanie:
- Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty.
- Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu aby przykryć dynię. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
- Dodać serek lub śmietankę i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić solą.