Nowoczesne desery świąteczne
Desery w szklankach, mini porcjach i w wersji light to top trend.
Przepis: Tiramisu Piernikowe
Składniki:
-
250 g mascarpone
-
200 ml śmietanki 30%
-
2 łyżki cukru pudru
-
1 łyżeczka przyprawy korzennej
-
Podłużne biszkopty
-
Kawa + 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
-
Ubij śmietankę z cukrem, dodaj mascarpone i przyprawę.
-
Nasącz biszkopty kawą.
-
Układaj warstwami: biszkopty – krem – biszkopty – krem.
-
Schłódź min. 2 godziny.
Przepis: Panna Cotta z Musem Żurawinowym
Składniki:
-
400 ml śmietanki 30%
-
100 ml mleka
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżeczki żelatyny
-
150 g żurawiny + 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
-
Podgrzej śmietankę z mlekiem i cukrem.
-
Dodaj żelatynę, rozpuść.
-
Schładzaj w pucharkach.
-
Zblenduj żurawinę z miodem i podaj jako mus.














