Dla amatorów kwaskowatej kuchni. Miłośników zup szybkich i zdrowych. Kapuśniak doda energii, wzbogaci w witaminę C. Ten przepis jest sprawdzony i smakowity. Będzie pysznie jak u mamy!
składniki:
- 1/2 kg żeberek wieprzowych
- duża włoszczyzna
- 1/2kg kapusty kiszonej
- 3 ziemniaki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 7 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
przyrządzanie:
- Mięso czyścimy i kroimy w koskę.
- Zalewamy wodą, solimy dodajemy: pieorz, liść laurowy, ziele ang.
- Gotujemy pod przykryciem około pół godziny.
- Warzywa obieramy i kroimy w śrendią kostkę
- Dodajemy do gotującego się mięsa i gotujemy całość jeszcze kolejne 30 min.
- Ziemniaki pokrojone w kostkę dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości.
- Kapustę kiszoną kroimy, dodajemy do zupy i gotujemy 20 min.