Ciepła szarlotka to idealne ciasto na jesienne, chłodne dni. W towarzystwie herbaty z cytryną to już istne niebo w gębie.
składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 małe żółtka lub 1 duże
- 110 g masła
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta, antonówka lub cox
- cukier (około 4 łyżek),
- cynamon (około 2 łyżeczek)
przyrządzanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Masło i śmietana muszą być zimne.
Następnie z 1/3 uformować wałek i włożyć go do zamrażalnika.
Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować tak, by wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm. By ułatwić sobie pracę można umieścić je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i dopiero wówczas zacząć wałkować.
Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i podpiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
W tym czasie brać jabłka i pokroić w cienkie plasterki (łatwo zrobić to za pomocą robota kuchennego lub przystawki do maszynki do mielenia), można też zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.
Dodać cukier i cynamon do smaku.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, docisnąć ręką by wyrównać i pozbyć się pęcherzyków powietrza, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na największych oczkach tarki.
Piec około 60 minut temperaturze 170 stopni grzałka góra – dół, bądź 160 stopni z włączonym termoobiegiem
UWAGA: Zdjęcie nie dotyczy tego przepisu!