Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Najlepszy przepis na domową szarlotkę

Ciepła szarlotka to idealne ciasto na jesienne, chłodne dni. W towarzystwie herbaty z cytryną to już istne niebo w gębie. 

apple-pie-520646_640

składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe żółtka lub 1 duże
  • 110 g masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Masa jabłkowa:
  •  1,5 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta, antonówka lub cox
  • cukier (około 4 łyżek),
  • cynamon (około 2 łyżeczek)
 

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Masło i śmietana muszą być zimne.

Następnie z 1/3 uformować wałek i włożyć go do zamrażalnika.

Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkować tak, by wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm. By ułatwić sobie pracę można umieścić je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i dopiero wówczas zacząć wałkować.

Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i podpiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

W tym czasie brać jabłka i pokroić w cienkie plasterki (łatwo zrobić to za pomocą robota kuchennego lub przystawki do maszynki do mielenia), można też  zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.

Dodać cukier i cynamon do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, docisnąć ręką by wyrównać i pozbyć się pęcherzyków powietrza, a na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na największych oczkach tarki.

Piec około 60 minut temperaturze 170 stopni grzałka góra – dół, bądź 160 stopni z włączonym termoobiegiem

 

UWAGA: Zdjęcie nie dotyczy tego przepisu!