Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Uwielbiacie polską kuchnię, ale nie wiecie z jakiego przepisu skorzystać, by wszyscy zachwalali wasz domowy obiad? Dziś przedstawiamy Wam przepis tradycyjny na najlepsze kotlety mielone. Palce lizać!

meatballs-1189263_960_720

składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z łopatki
  • 1,5 średniej cebulki
  • 1 jajko
  • pół kostki smalcu
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • 1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżka mąki
  • świeża natka

przyrządzanie:

  • Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na małym ogniu ( ma się tylko zeszklić a nie zbrązowieć)
  • Jak się zeszkli odstawiamy do przestygnięcia
  • Bułkę kajzerkę namaczamy w kilku łyżkach mleka, odstawiamy na 3-4 min
  • Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą od mleka bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
  • Całość dokładnie mieszamy i łączymy składniki aż się dokładnie połączą, pod koniec dodajemy posiekaną natkę lub posiekane liście lubczyku
  • Ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy smalec, smażymy kotlety z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor, pod koniec podlewamy je 100 ml ciepłej wody i przykrywamy pokrywką, sprawi to że kotlety będą jeszcze bardziej delikatne
  • Ściągamy przykrywkę i czekamy aż woda do końca odparuje

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem