Gorąca zupa krem z pomidorów to nie tylko propozycja na zimę. Jest sycąca, ale bardzo dietetyczna, dlatego spokojnie możesz ją jeść także latem, kiedy się odchudzasz. Podajemy najlepszy przepis.
składniki:
- pomidory (1 kg)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- bulion (350 ml)
- marchew (1 sztuka)
- sól (2 szczypty)
- pieprz (1 szczypta)
- oregano (1 łyżeczka)
przyrządzanie:
- Pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem, obrać ze skórki. Przygotowane pomidory pokroić w grube kostki.
- Cebule pokroić w talarki, czosnek drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i marchew.
- Gdy warzywa się zeszklą dodać oregano oraz wrzucić pomidory dusić chwilę razem.
- Całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą całkiem miękkie.
- Całość zmiksować blenderem, dodać śmietankę oraz obficie doprawić solą i pieprzem.