Kaczka idealnie nada się na obiad na specjalną okazję. Przedstawiamy najlepszy przepis na nią z aromatycznym sosem śliwkowym. Ta kaczka jest soczysta i ma chrupiącą skórkę - idealna.

składniki:
- 1 kaczka (Pekin), o wadze około 2,5 kg
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 suszone śliwki (niewędzone)
- świeżo zmielony pieprz
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki (z powyższego przepisu)
przyrządzanie:
- Ze środka kaczki wyjąć podroby. Kaczkę umyć, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli, zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Kaczkę wyjąć z wody, mięso osuszyć, nożycami odciąć kuperek i nadmiar skóry przy otworach z przodu i z tyłu.
- Kaczkę natrzeć solą i zmielonym pieprzem, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć grzbietem do góry do żaroodpornego garnka. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Po przestudzeniu odciąć nogi i piersi od korpusu.
- Przygotować sos śliwkowy: wszystkie pozostałe składniki zagotować w garnku. Polać sosem kaczkę.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














