Kaczka idealnie nada się na obiad na specjalną okazję. Przedstawiamy najlepszy przepis na nią z aromatycznym sosem śliwkowym. Ta kaczka jest soczysta i ma chrupiącą skórkę - idealna.
składniki:
- 1 kaczka (Pekin), o wadze około 2,5 kg
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 suszone śliwki (niewędzone)
- świeżo zmielony pieprz
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- około 1/3 szklanki wywaru z pieczonej kaczki (z powyższego przepisu)
przyrządzanie:
- Ze środka kaczki wyjąć podroby. Kaczkę umyć, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli, zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Kaczkę wyjąć z wody, mięso osuszyć, nożycami odciąć kuperek i nadmiar skóry przy otworach z przodu i z tyłu.
- Kaczkę natrzeć solą i zmielonym pieprzem, wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć grzbietem do góry do żaroodpornego garnka. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Po przestudzeniu odciąć nogi i piersi od korpusu.
- Przygotować sos śliwkowy: wszystkie pozostałe składniki zagotować w garnku. Polać sosem kaczkę.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy