Świetnie smakują z grilla, ale możecie je również przyrządzić we własnej kuchni. Oto najlepszy przepis na szaszłyki z kurczakiem. Mięso jest soczyste, aromatyczne, a danie bardzo dietetyczne!
składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- papryka
- przyprawa gyros
- patyczki do szaszłyków
przyrządzanie:
- Piersi z kurczaka umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę pokroić w spore kwadraty.
- Do naczynia odlać sok z ananasa, dodać przyprawę gyros (ok. połowy opakowania), wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i moczyć ok. 2 godziny (najlepiej przygotować kurczaka dzień wcześniej i zostawić w marynacie na noc).
- Nabijać składniki na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności (ważne aby papryka była na początku i na końcu patyczka).
- Tak przygotowane szaszłyki układać na kratce, wstawić do piekarnika na ok.25min do temperatury 180 st. Gdy mięso się zrumieni a papryka lekko przypiecze, wyłożyć na talerz i podawać.