Na śniadanie, podwieczorek, deser lub po prostu aby osłodzić sobie trochę dzień - tost francuski. Posiadamy najlepszy przepis, prosto z Francji!
składniki:
- 1 bułka paryska
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- masło
- owoce sezonowe: banan / granat / truskawki
- sok z cytryny
- syrop klonowy / cukier puder
przyrządzanie:
- Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem.
- Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 – 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Patelnię umyć lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki. Tosty podawać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny. Można polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem.