Jedno z najprostszych polskich ciast, a jakie zaskakujące! Dziś przepis na dwu-smakową wersję tradycyjnej babki.
składniki:
-
Kostka do pieczenia1 opak
-
mąka pszenna1.5 szklanki
-
mąka ziemniaczana0.5 szklanki
-
jajka6 szt
-
cukier waniliowy1 opak
-
cukier1 szklanka
-
kakao2 łyżki
-
proszek do pieczenia2 łyżeczki
przyrządzanie:
- Kostkę do pieczenia stopić i wystudzić. Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Nadal mieszając, dodać stopniowo stopioną margarynę i cukier waniliowy, ⅔ ciasta wlać do formy wysmarowanej margaryną, a resztę wymieszać z kakao.
- Ciemne ciasto wylać na jasne.
- Piec 45 min. w temperaturze 170°C, babkę po ostudzeniu polać polewą czekoladową.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem