Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Najprostsza pascha wielkanocna

Najprostsza pascha wielkanocna z migdałami.

easter_pasha2

składniki:

  • 50 dag tłustego, słodkiego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 12 dag miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • miąższ z laski wanilii
  • 2 łyżki posiekanych, obranych migdałów
  • esencja migdałowa
  • 5 dag malutkich namoczonych rodzynek korynckich
  • SOS:
  • ok. 50 dag dojrzałych jasnych winogron
  • 2 dag masła miękkiego i 2 dag zimnego
  • 5 dag cukru pudru
  • miąższ z laski wanilii
  • sok z 1 pomarańczy
  • płaska łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

przyrządzanie:

  1. W malakserze ucieramy ser z cukrem, dorzucając  pojedynczo ugotowane i surowe żółtka. Następnie kawałki masła,  mascarpone wymieszane z ziarenkami z laski wanilii, migdały i esencję –  nie  ucierajmy zbyt szybko, bo masa się zważy, a powinna się wymieszać na  gładki krem. Przekładamy go do miski, dodajemy suche rodzynki i ostatni  raz mieszamy. Doniczkę wykładamy złożoną dwukrotnie gazą,  napełniamy kremem. Dociążamy, chowamy na noc do lodówki.
  2. NA SOS:  jeśli to możliwe, winogrona obieramy ze skóry. Jeśli nie – Przecinamy na  pół i wyjmujemy pestki. Na patelni roztapiamy miękkie masło, dodajemy  cukier i miąższ z wanilii, podgrzewamy mieszając, aby lekko się  skarmelizował. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i winogrona. Trzymamy  na ogniu ok. 5 min, a gdy powstanie lekki syrop, wmieszamy  zdecydowanym ruchem zimne masło, zdejmujemy z ognia. Paschę kroimy na  porcje, podajemy z ciepławym sosem.
  3. >>> W przepisie na paschę najważniejszy jest  ser – musi być tłusty, słodki, śmietankowy w smaku. Usmażone skórki  pomarańczy, posiekane bakalie, aromaty wanilii, migdałów dodadzą mu  charakteru. Żółtka nie muszą być ugotowane – można ukręcić serowy krem  na bazie dodawane-go powoli kogla-mogla (utartego tak, żeby nie czuć  było chrupiącego cukru), tu jest jednak ryzyko, że całość się zważy.