Prosta, pyszna, zrobisz ją w mgnieniu oka. Idealne ciasto dla zapracowanych.
składniki:
Składniki na spód:
- 195 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
przyrządzanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sok z cytryny i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je, następnie przenieść nad formę do tarty i wyłożyć nim formę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 24 cm, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec dodatkowe 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować. Powinna powstać gładka, rzadka mieszanka.
Na wstępnie upieczona tartę ostrożnie przelać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem