Przedstawiamy podstawowy przepis na ciasto drożdżowe. Jest banalnie proste, nie musicie go nawet wyrabiać! Idealne do kawy czy gorącej herbaty.
składniki:
- 100 g drożdży świeżych
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 ½ szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 cukier waniliowy
przyrządzanie:
- Przygotowujemy głębokie naczynie.
- Podgrzewamy lekko mleko.
- na dno naczynia wlewamy ciepłe mleko.
- Drożdże kruszymy.
- Sypiemy na mleko pokruszone drożdże.
- Dodajemy całe jajka.
- Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Dodajemy olej.
- Wszystko energicznie mieszamy łyżką, żeby się składniki wymieszały.
- Sypiemy mąkę.
- Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po upływie 3 godzin mieszamy wszystko dokładnie łyżką do połączenia się składników.
- Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną.
- Przekładamy ciasto do blachy.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy