Najprostsze ciasto ucierane z jabłkami. Niebo na talerzu i dużo wolnego czasu, bo ciasto robi się błyskawicznie.
składniki: 
 
- 3/4 kubka (o pojemności np. 200 ml) cukru
- 3 duże (lub 4 małe) jajka
- 2 kubki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju roślinnego albo topionego masła
- 1 łyżka octu winnego
- dowolne owoce: np. 3 jabłka – jedno pokrojone w kostkę, dwa pozostałe w plasterki
przyrządzanie:
- Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Masa musi być puszysta i jasna.
- Dodać wodę różaną, olej, ocet winny i miksować na niskich obrotach. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Kiedy masa będzie gładka, dodać do niej pokrojone w kostkę jabłko i wymieszać łyżką.
- Długą keksówkę (o długości ok. 30 cm) lub tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Wlać do niej ciasto, na wierzchu gęsto ułożyć pokrojone jabłka.
- Wierzch posypać cukrem, cynamonem i kardamonem, ułożyć plasterki masła.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Wstawić ciasto i piec 30-70 minut (jeśli wierzch będzie już rumiany, a masa w środku surowa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej).
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















