Najprostsze ciasto ucierane z jabłkami. Niebo na talerzu i dużo wolnego czasu, bo ciasto robi się błyskawicznie.
składniki:
- 3/4 kubka (o pojemności np. 200 ml) cukru
- 3 duże (lub 4 małe) jajka
- 2 kubki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju roślinnego albo topionego masła
- 1 łyżka octu winnego
- dowolne owoce: np. 3 jabłka – jedno pokrojone w kostkę, dwa pozostałe w plasterki
przyrządzanie:
- Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Masa musi być puszysta i jasna.
- Dodać wodę różaną, olej, ocet winny i miksować na niskich obrotach. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Kiedy masa będzie gładka, dodać do niej pokrojone w kostkę jabłko i wymieszać łyżką.
- Długą keksówkę (o długości ok. 30 cm) lub tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
- Wlać do niej ciasto, na wierzchu gęsto ułożyć pokrojone jabłka.
- Wierzch posypać cukrem, cynamonem i kardamonem, ułożyć plasterki masła.
- Piekarnik nagrzać do 180 st C.
- Wstawić ciasto i piec 30-70 minut (jeśli wierzch będzie już rumiany, a masa w środku surowa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej).