Rogaliki z dżemem to świetny deser, czy nawet przekąska w ciągu dnia. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a smakują każdemu. Oto sprawdzony i najprostszy przepis na te domowe wypieki.
składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek roztopionego i ostudzonego masła
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka
- 5 szklanek mąki
- dżem
przyrządzanie:
- Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, z łyżeczką cukru.
- Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki ( masło, sól, cukier, jajka i mąkę ) i wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy je w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości ( u mnie trwało to około godzinki ).
- Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy na kształt rogalika.
- Układamy rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do momentu ich zarumienienia się.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe