Najprostszy i najpyszniejszy przepis na sałatkę Cezar.
składniki:
3 ząbki czosnku- 1 ząbek zostaw do sosu i zetrzyj go na tarce
kilka plasterków dobrej szynki lub boczku lub gotowe grzanki - pokrój w kostkę, plasterki
pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę
około szklanki parmezanu
1 opakowanie sałaty
około 2 kromki czerstwego chleba lub bułeczka- pokrój w średnią kostkę
sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka majonezu
1 żółtko
około 100 ml oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Wszystkie warzywa, które użyjesz w tym przepisie umyj dokładnie i osusz. Sałatę bardzo dokładnie, a kiedy będzie już wystarczająco sucha porwij ja rękoma do większej miski.
Jeśli będziesz sama robić grzanki to rozgrzej na patelni oliwę, dodaj czosnek i podsmaż go chwilę. Następnie wrzuć tam kromki chleba i podsmaż je do złotego koloru.
To samo uczyń z szynką lub boczkiem, a potem z piersią z kurczaka. Wszystko ma być podsmażone na złoty kolorek.
Teraz zacznij robić sos do sałatki. Wszystkie składniki wymieszaj razem i przy końcu potraktuj je trzepaczką, dodaj swoje ulubione przyprawy- u nas sól, pieprz, rozmaryn, papryka suszona.
Na liście sałaty wrzuć wszystkie składniki, polej sosem po całości. Gotowe.