Przypomnij sobie kiedy ostatnio robiłaś zupę ogórkową. Wczoraj, miesiąc temu czy jeszcze dawniej? My zdecydowanie za rzadko korzystamy z tego przepisu - a jest przepyszny! Pora to zmienić, więc zapraszamy na cudnie aromatyczną, lekko kwaskowatą zupę ogórkową. Prawdziwie polskie danie!
składniki:
- spory kawałek kości od schabu wieprzowego (lub schab z kością)
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 700g kiszonych ogórków
- 1 łyżka masła
- 100g marchwi
- 100g pietruszki
- 100g selera
- kawałek białej części pora
- 300g ziemniaków
- zacierki: 50g mąki, szczypta soki i kilka łyżek zimnej wody
- 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
- 250g kwaśnej śmietany 18%
przyrządzanie:
- Do ok. 3,5 litrowego garnka włóż mięso lub kość od schabu, dodaj sól, pieprz, ziele, liść laurowy, wlej ok 3/4 garnka wody i wstaw do gotowania.
- Odszumuj, gdy na wierzchu pojawi się piana. Gotuj do miękkości mięsa, ok 20-30 minut.
- Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla, dodaj 1/2 szklanki wody, łyżkę masła i duś na niewielkim ogniu ok 20 minut.
- Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj mąkę z solą i ciepłą wodą i zagnieć w palcach spójne, dość miękkie ciasto. Odrywaj opuszkami palców niewielkie kluseczki-zacierki i układaj na talerzyku.
- Do odszumowanego i miękkiego mięsa dodaj pora, a także startą marchew, selera i pietruszkę. Gdy wywar ponownie zawrze dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj ok 10 minut.
- Dodaj zacierki i gotuj kolejnych 5-6 minut do miękkości ziemniaków.
- Wyjmuj z garnka kość/mięso i pokrój mięso na drobne kawałki (jeśli gotujesz wywar na kości, po prostu odskrob kawałki mięsa od kości).
- Dodaj do garnka pokrojone mięso, ugotowane ogórki, posiekaną natkę, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Pod koniec zarzuć zupę śmietaną i wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można ją ciut rozrzedzić wrzątkiem.