Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Najpyszniejsza zupa ogórkowa

Przypomnij sobie kiedy ostatnio robiłaś zupę ogórkową. Wczoraj, miesiąc temu czy jeszcze dawniej? My zdecydowanie za rzadko korzystamy z tego przepisu - a jest przepyszny! Pora to zmienić, więc zapraszamy na cudnie aromatyczną, lekko kwaskowatą zupę ogórkową. Prawdziwie polskie danie!

Cucumber_soup

składniki:

  • spory kawałek kości od schabu wieprzowego (lub schab z kością)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 700g kiszonych ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 100g marchwi
  • 100g pietruszki
  • 100g selera
  • kawałek białej części pora
  • 300g ziemniaków
  • zacierki: 50g mąki, szczypta soki i kilka łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
  • 250g kwaśnej śmietany 18%

przyrządzanie:

  • Do ok. 3,5 litrowego garnka włóż mięso lub kość od schabu, dodaj sól, pieprz, ziele, liść laurowy, wlej ok 3/4 garnka wody i wstaw do gotowania.
  • Odszumuj, gdy na wierzchu pojawi się piana. Gotuj do miękkości mięsa, ok 20-30 minut.
  • Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do rondla, dodaj 1/2 szklanki wody, łyżkę masła i duś na niewielkim ogniu ok 20 minut.
  • Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj mąkę z solą i ciepłą wodą i zagnieć w palcach spójne, dość miękkie ciasto. Odrywaj opuszkami palców niewielkie kluseczki-zacierki i układaj na talerzyku.
  • Do odszumowanego i miękkiego mięsa dodaj pora, a także startą marchew, selera i pietruszkę. Gdy wywar ponownie zawrze dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj ok 10 minut.
  • Dodaj zacierki i gotuj kolejnych 5-6 minut do miękkości ziemniaków.
  • Wyjmuj z garnka kość/mięso i pokrój mięso na drobne kawałki (jeśli gotujesz wywar na kości, po prostu odskrob kawałki mięsa od kości).
  • Dodaj do garnka pokrojone mięso, ugotowane ogórki, posiekaną natkę, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • Pod koniec zarzuć zupę śmietaną i wymieszaj. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można ją ciut rozrzedzić wrzątkiem.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : 6 SZYBKICH DAŃ Z MAKARONEM >>>