Lukier, rogalik, a w środku pyszny dżem. Chyba nie ma nic pyszniejszego. Do dzieła zatem!
składniki:
1 kg mąki
szklanka mleka
jajko
paczuszka drożdży
pół kostki masła
przyrządzanie:
Masło roztop w małym garnku, mąkę przesiej przez sitko. Przygotuj blat lub stolnice do zagniatania. Mleko podgrzej.
Kiedy mleko znacznie się przestudzi dodaj do niego drożdże, szczyptę białego cukru i przygotuj z tej mikstury rozczyn. Dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 20 minut.
Na stolnice wysyp przesiana mąkę i zalej je rozczynem. Zagnieść ciasto i odstaw je na 20 minut przykryte bawełnianą ściereczką.
Po tym czasie dodaj do ciasta jajko, masło rozpuszczone i wyrób ciasto. Ma być elastyczne i gładkie. Odstaw znów na jakieś 30 minut.
Po tym czasie podziel je na 4 części, każdą z nich rozwałkuj wałeczkiem i wytnij trójkąt. Do środka każdego trójkąta włóż cokolwiek słodkiego lubisz. Może to być dżem, nutella, masło orzechowe. Zawiń rogi i odstaw rogale na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj każdego rogala żółtkiem.
Pieczemy 30 minut w 160 stopniach.