Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna, o kremowej konsystencji, jest niesamowicie sycąca i co ważne bardzo zdrowa. Zielona soczewica zawiera dużo białka, co dla mnie jest niesamowicie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa!
składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 filiżanka wody
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki mielonego curry
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
- szczypta płatków chili
- świeżo mielony czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
przyrządzanie:
- Do dużego garnka wlewam oliwę, którą podgrzewam. Następnie wrzucam posiekaną cebulkę i marchewkę i podsmażam około 5 minut cały czas mieszam.
- Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki.
- Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka.
- I teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam 1,5 szklanki zupy wlewam do kielicha blendera (można zmiksować normalnym blenderem) i miksuję na gładki krem. Krem wlewem do zupy.
- Na koniec dodaję zieleninę i 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiam i podaję.
uwagi: