Najszybszy i najtańszy zarazem krem do tortów. Warto mieć taki przepis w zapasie, bo jest ponadczasowy i nigdy się nie zważy! Przepis wg Roberta Makłowicza.
składniki: 
* 1/8 l słodkiej śmietanki
* 1/8 l mleka
* 70g cukru
* 3 żółtka
* 2 łyżki mąki krupczatki
* wanilia
przyrządzanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ciągle mieszając zaciągnąć do gęstości na gazie. Przykryć folią spożywcza do wystygnięcia, żeby nie zrobił się kożuch. Utrzeć 200g masła z kilkoma łyżkami cukru pudru (do smaku) i po łyżce dodawać przestudzona masę. Na tej bazie można dodając kawy, kakao czy soku z cytryny zrobić różne smaki masy
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















