Tylko 3 składniki, minimum pracy, niska cena. Oto przed Wami najtańsze ciasteczka na świecie! A jakie dobre!
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 kostki dobrego masła
przyrządzanie:
- Ustaw piekarnik na 160 stopni, ogrzewanie góra- dół
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Do większej miski włóż masło, dosyp cukier i potraktuj mikserem, aż uzyskasz puszystą masę
- Dosypuj przesiana mąkę, a kiedy składniki się zbrylują wyłóż je na blat i zacznij ugniatać
- Sekret tkwi w tym, aby zrobić to szybko i skutecznie
- Z surowego ciasta uformuj dosyć długi wałek, zawiń go w folię i wstaw do zamrażarki na 20 minut
- Na talerzyku przygotuj sobie cukier, będziesz w nim obtaczać ciasteczka
- Gdy ciasto będzie już zwarte, potraktuj je ostrym nożem, ciachając na plasterki bądź wycinając ulubiony kształt
- Obtocz każde ciasteczko w cukrze, układaj na blaszce
- Piecz około 15 minut
- Możesz posypać pudrem