Zdrowszego deseru sami sobie nie upieczecie! Te muffiny są bardzo pożywne i dietetyczne!
składniki:
- 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g otrąb pszennych lub owsianych
- 185 g suszonych żurawin amerykańskich
- 90 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 210 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy otręby i żurawiny, mieszamy, robimy w środku dołek. Masło i miód podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą. Jajka łączymy z jogurtem. Do dołka w mieszaninie suchych składników wlewamy masło z miodem i jajka z jogurtem. Szybko mieszamy łyżką – ciasto powinno być grudkowate. Zagłębienia w formie wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut. Pozostawiamy muffinki w foremkach na 5 minut, potem delikatnie wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub na zimno z masłem.