Pyszny deser- naleśniki z ciasta drożdżowego.
składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody mineralnej
- 2 jajka
- 25 g drożdży
- łyżka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 ml musu jabłkowego
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder
- olej
przyrządzanie:
- Do ciepłego mleka dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, mąkę i rozkruszone drożdże.
- Wszystko dokładnie zmiksuj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Do musu jabłkowego dodaj cynamon, ubitą śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Gdy ciasto naleśnikowe podrośnie, dodaj wodę gazowaną, lekko wymieszaj i smaż na złoty kolor.
- Usmażone naleśniki posmaruj kremem, złóż na pół i posyp cukrem pudrem.