Naleśniki z nutą kokosową w tle to niebanalny sposób na szybkie danie. Dzieci pokochają ten smak. Przed wami naleśniki o smaku Raffaello!
składniki:
NALEŚNIKI
- mleczko kokosowe – 200 ml
- mleko – 200 ml
- wiórki kokosowe – 20 g
- jajo – 1 szt.
- mąka pszenna – 100-120 g
- olej kokosowy – 2 łyżki
- sól
- mleczko kokosowe – 200 ml
- żelatyna – 7 g
- woda do namoczenia żelatyny – 25 ml
- biała czekolada – 100 g
- śmietanka UHT 30% – 200 ml
przyrządzanie:
Mleczko i mleczko kokosowe podgrzewamy delikatnie z olejem kokosowym. Dodajemy wiórki kokosowe i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego mleczka dodajemy jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 10 minut. Następnie smażymy naleśniki.
Mleczko kokosowe zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i łączymy z pokruszoną czekoladą. Żelatynę namaczamy w wodzie, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą. Gotowy mus odstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia.
Usmażone i wystudzone naleśniki układamy na talerzu. Nakładamy na nie zestalony mus kokosowy, dekorujemy migdałami i startą białą czekoladą lub według uznania.