Znane wszystkim danie z zaskakującym farszem
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 jajo
pół szklanki mleka
pół szklanki gazowanej wody mineralnej (bądź jasnego piwa)
pół szklanki mąki
pół małej dyni
1 cebula
1 łyżka masła
200 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki śmietany
3 łyżki białego wytrawnego wina
ząbek czosnku
sól, biały pieprz, imbir
tłuszcz do smażenia
przyrządzanie:
Dynię obrać i usunąć pestki. Cebulę posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać dynię i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić w takcie duszenia solą, pieprzem i imbirem, a przed końcem dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gdy nieco ostygnie, dokładnie zmiksować.
Mąkę zmiksować z jajkiem, mlekiem i gazowaną wodą lub piwem (dzięki dodatkowi bąbelków ciasto będzie bardziej puszyste). Dodać nieco soli pieprzu. Na rozgrzanej patelni rozprowadzać po 1-2 łyżkach ciasta, smażyć na złoto z obu stron cienkie naleśniki. Na połowie każdego z nich rozkładać nadzienie. Złożyć na trójkąty. Polać przygotowanym wcześniej sosem z pokruszonego sera roztopionym na maśle, wymieszanym następnie ze śmietaną oraz winem.