Zdrowotna nalewka z imbirem i pomarańczami. Idealna gdy łapie cię małe przeziębienie!
składniki:
1 szklanka białego cukru
1 szklanka brązowego cukru
2 szklanki wody
1 kg pomarańczy
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 laska cynamonu
3 goździki
2 szklanki spirytusu
5 cm kawałek korzenia imbiru
przyrządzanie:
- Przygotowujemy syrop cukrowy, zagotowując oba cukry z wodą.
- Następnie gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, by cukier się nie przypalił, a syrop stał się klarowny. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę
- Imbir obieramy i kroimy w plastry.
- Wszystkie składniki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy syropem cukrowym i spirytusem.
- Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc.
- Po tym czasie zlewamy lub filtrujemy trunek np. do słoika lub karafki.