
Mandarynkówka to mocno rozgrzewający trunek, który - ze względu na wspaniały aromat - doskonale poprawia humor.
czas: 16 dni
składniki:
5 dag suszonej skórki z mandarynek
20 dag cukru
0,5 l spirytusu
przyrządzanie:
Skórki z mandarynek wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Po zakręceniu odstawić słoik na dwa dni w ciepłe miejsce, by następnie zlać płyn do butelki.
Przygotować syrop z cukru i szklanki gorącej wody. Potem, cały czas mieszając, stopniowo dolewać nalewkę. Następnie zlać do butelek i odstawić na dwa tygodnie. Na koniec przefiltrować z osadu.
uwagi:
Nalewkę, w celu złagodzenia mocy, można podawać na kilku kostkach lodu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













