W domowej spiżarni warto mieć nie tylko domowe przetwory, ale też pyszne nalewki. Dziś zapraszamy do zrobienia nalewki jagodowej.
składniki:
- 1,5 kg. jagód
- 1/2 l spirytusu
- 1/4 l wódki białej
- 1/2 kg. cukru
- 1 laska kory cynamonu
- 5 goździków
- skórka otarta z limonki
- sok z 1 limonki
- sok z 1 pomarańczy
przyrządzanie:
- umyte jagody wsypujemy warstwami do dużego słoja, przesypujemy cukrem,
- dodajemy cynamon, skórkę z limonki, sok z pomarańczy i limonki, goździki,
- wszystko zalewamy wódką i spirytusem, mieszamy i odstawiamy na dwa/ trzy miesiące w ciepłe, ale ciemne miejsce-mieszając każdego dnia- do rozpuszczenia cukru,
- następnie nalew przelewamy przez durszlak, wyciskamy jagody, filtrujemy i odstawiamy, aby nalewka dojrzała na kolejne 3 miesiące.