Orzechy laskowe powoli spadają z drzew. To najlepszy czas, żeby przygotować z nich aromatyczną nalewkę. Jeśli dodasz wanilii - smak będzie wielowymiarowy!
składniki:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek
- 2 laski wanilii
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
- 100 g cukru
- 100 g wody
- 0,75 l wódk
przyrządzanie:
- Orzechy obrać ze skórki i posiekać. Przełożyć do słoja razem z zielem i przeciętymi laskami wanilii. Zalać wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach przygotować syrop z cukru i wody. Ostudzić. Zawartość słoja przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wycisnąć dokładnie. Orzechy można zostawić np do ciasta. Nalewkę przefiltrować. Połączyć z ostudzonym syropem, wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne miejsce.