Lubicie ostre smaki? My też! Ta zupa jest niezwykle aromatyczna, pyszna, rozgrzewa i uzależnia. Naprawdę ostry krem z papryki w towarzystwie prażonych migdałów.
składniki:
- 1 cebula
- por
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- natka kopru
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek (5 ząbków obrane)
- czubata łyżka ususzonych papryczek chilli
- 8 czerwonych papryk
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka masła
- prażone migdały
przyrządzanie:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół.
Do gotującego się wywaru dodajemy uduszoną paprykę. Dusimy ją w głębokiej patelni gdzie dodałam masło i posiekana cebulę. Paprykę doprawiamy szczyptą soli himalajskiej i pieprzem. Dusimy się około 30-40 minut.
Całość miksujemy blenderem.
Migdały prażymy i dodajemy do zupy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem