Niesamowite ciasto z wykorzystaniem matchy, czyli japońskiej, sproszkowanej zielonej herbaty. Nadaje deserowi niesamowity smak, kolor i aromat. Nie wspominając o jej właściwościach zdrowotnych. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
składniki:
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g cukru
- Składniki mokre:
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 75 ml oleju roślinnego
przyrządzanie:
Do jednej miski przesiewamy suche składniki. W drugiej łączymy mokre. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż się połączą. Robimy to krótko, żeby całkowicie nie “przemieszać” ciasta – grudki mąki mogą w nim pozostać. Wlewamy ciasto do przygotowanej keksówki.
Pieczemy w 180-200 st. C, aż wyrośnie.