Cudowny proszek, który jest źródłem pięknej i zdrowej skóry. Skąd się wziął i co możemy z niego zrobić? Oto kilka skutecznych zastosowań kurkumy!
Kurkuma posiada bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Chroni wątrobę i wspomaga trawienie.
Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich. Na raka płuc chorują 8 razy rzadziej (mimo że palą dużo papierosów), 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek. Odporność tą uzyskują dzięki temu, że w swojej kuchni stosują mnóstwo antynowotworowych przypraw. I właśnie taką przyprawą jest kurkuma.
CZYTAJ WIĘCEJ O KURKUMIE >>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















