- 5 dag makaronu nitki
- sól
- pieprz
- 20 dag szpinaku
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2-3 plasterki bekonu lub chudego boczku
- sos pomidorowy w proszku (na 1 szklankę)
- 4 czarne oliwki
- pomidory
- sałata i natka do dekoracji
Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Szpinak przebrać, opłukać, pokroić w paski, wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Pomidory pokroić w niedużą kostkę. Makaron i szpinak osączyć, wymieszać. Jajka rozmącić z mlekiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bekon wysmażyć na chrupko na oleju, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Włożyć makaron i szpinak, polać mlekiem z jajkami, smażyć 2 minuty na małym ogniu. Sos w proszku przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Makaron, skwarki z bekonu, pomidory i oliwki przełożyć na talerz, posypać pieprzem. Udekorować cząstkami pomidorów, natką pietruszki i listkami sałaty. Podawać z sosem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













